tirsdag 25. desember 2012

Ricky Gervais sitater

"Comedie comes from a good or a bad place.." (..) "the comedians jobb is not to make people laugh, but to make them think." "I'm very darwinist about this. - You do your own thing, and you see if you servive."

mandag 24. desember 2012

Virkeligheten

"Reality is that which, when you stop believing in it, is still there."

Philip K. Dick

Vitenskapelige verdier


* å forstå verden
* respekt for bevis
* logisk overensstemmelse
* intellektuell ærlighet
* valg av hypotese med minst kompleksitet(Parsimony/Occams barberblad)

søndag 16. desember 2012

Frihet

"Man is born free, but he lives forever in chains."

Jean-Jacques Rousseau

torsdag 13. desember 2012

Det ulimate Valget

Emma Stone i "EasyA":
"..you got to do everything you can to blend in, or decide not to care."

onsdag 12. desember 2012

"Blant de troende - En islamsk reise"

Skrevet av V.S. Naipaul, som blant annet fikk nobelprisen i litteratur for 2001.

I boka tar han oss med på reisen fra Iran, med Khomeini's inntog, til Pakistan, Malaysia og Indonesia. Boka slutter der den startet, i Iran.

Forfatteren har fått muslimer fra alle samfunnslag til å reflektere over deres situasjon. Og det er ikke en "fredens" religion han maler på veggen. - Det er nok derfor den også ble heftig diskutert, da den kom ut i 1981.

Boka er litt treg i første halvdel. De saftigste karakteristikkene kommer ikke før i siste halvdel. Men bakteppet er uansett en interessang fotnote for historien.
Nedenfor har jeg trukket ut noen sitater:


s379, Overfall:
"Islam får folk til å trekke seg tilbake, og de voldsomste til å kaste seg frempå."
s447, Risgudinnen:
"Det ble altså til at det islam som gjenoppstod på slutten av det tyvende århundre reiste politiske spørsmål. Men det var befengt med den feil som merket den helt fra begynnelsen av - og som går som en rød tråd gjennom hele islams historie. Den tok nok opp politiske spørsmål, men tilbød ingen praktiske politiske løsninger på problemene. Den tilbød kun troen. Den tilbød kun profeten som kunne ordne alt til det beste, men som ikke lenger eksisterte. Dette politiske islam var i virkeligheten raseri, anarki."
s451, Identitetsløs:
"I gamle dager var det ansvar forbundet med makt, folk hadde et ansvar overfor samfunnet. Og adelen måtte gå foran med et godt eksempel. De menneskene jeg har i tankene er ikke istand til å avgjøre skyldspørsmål, fordi de ikke selv har noen forståelse for rett og galt. De vet ikke selv forskjellen. Hvorfor det? Eftersom de er identitetsløse, har de også mistet sansen for verdier bortsett fra dem som er forbundet med makt. De er mennesker på jakt efter en tapt trygghet."
s473, Mental opplæring i Bandung:
"Å erstatte alt dette - men i hvilken hensikt, og på hvilken måte? Ikke ved nye institusjoner, men ved nye mennesker like rene som han selv.
(..) Med dette utgangspunkt ville alt bli til det gode , som det hadde vært i Omars dager og under de fire første kalifer. (..) For det som skilte islam fra andre etiske systemer, var den vekt man la på fromhet og godhet." [Godhetstyrani]
s476, De vekslende revolusjoner:
"For å rekapitulere: islams våpen var vrede - religiøs vrede, politisk vrede, det var ikke godt å skjelne mellom dem. Og mer enn én gang på reisen hadde jeg møtt følsomme, fine mennesker som var istand til å tenke seg store omveltninger. (..) Millioner må dø (..) Vi må ta livet av en masse mennesker (..)"
s500, Underkastelse:
"Troen tvang folk over i det ekstreme. Når man bare hadde Koranen og tradisjonene å holde seg til var det ingen som kunne vite om man var en god muslim; ingen viste man hadde underkastet seg Allah fullstendig og om man var helt uegennyttig. Folk som Nusrat stilte større og større krav til seg selv. For et menneske som bare lengter efter å underkaste seg, lengter efter å være ren av hjertet og ren i tanker, var verden full av snarer.."

søndag 2. desember 2012

For en lettelse.

Don't take life to seriously, you'll never get out alive.
Van Wilder, fra filmen "Van Wilder"