tirsdag 25. desember 2012

Ricky Gervais sitater

"Comedie comes from a good or a bad place.." (..) "the comedians jobb is not to make people laugh, but to make them think." "I'm very darwinist about this. - You do your own thing, and you see if you servive."

mandag 24. desember 2012

Virkeligheten

"Reality is that which, when you stop believing in it, is still there."

Philip K. Dick

Vitenskapelige verdier


* å forstå verden
* respekt for bevis
* logisk overensstemmelse
* intellektuell ærlighet
* valg av hypotese med minst kompleksitet(Parsimony/Occams barberblad)

søndag 16. desember 2012

Frihet

"Man is born free, but he lives forever in chains."

Jean-Jacques Rousseau

torsdag 13. desember 2012

Det ulimate Valget

Emma Stone i "EasyA":
"..you got to do everything you can to blend in, or decide not to care."

onsdag 12. desember 2012

"Blant de troende - En islamsk reise"

Skrevet av V.S. Naipaul, som blant annet fikk nobelprisen i litteratur for 2001.

I boka tar han oss med på reisen fra Iran, med Khomeini's inntog, til Pakistan, Malaysia og Indonesia. Boka slutter der den startet, i Iran.

Forfatteren har fått muslimer fra alle samfunnslag til å reflektere over deres situasjon. Og det er ikke en "fredens" religion han maler på veggen. - Det er nok derfor den også ble heftig diskutert, da den kom ut i 1981.

Boka er litt treg i første halvdel. De saftigste karakteristikkene kommer ikke før i siste halvdel. Men bakteppet er uansett en interessang fotnote for historien.
Nedenfor har jeg trukket ut noen sitater:


s379, Overfall:
"Islam får folk til å trekke seg tilbake, og de voldsomste til å kaste seg frempå."
s447, Risgudinnen:
"Det ble altså til at det islam som gjenoppstod på slutten av det tyvende århundre reiste politiske spørsmål. Men det var befengt med den feil som merket den helt fra begynnelsen av - og som går som en rød tråd gjennom hele islams historie. Den tok nok opp politiske spørsmål, men tilbød ingen praktiske politiske løsninger på problemene. Den tilbød kun troen. Den tilbød kun profeten som kunne ordne alt til det beste, men som ikke lenger eksisterte. Dette politiske islam var i virkeligheten raseri, anarki."
s451, Identitetsløs:
"I gamle dager var det ansvar forbundet med makt, folk hadde et ansvar overfor samfunnet. Og adelen måtte gå foran med et godt eksempel. De menneskene jeg har i tankene er ikke istand til å avgjøre skyldspørsmål, fordi de ikke selv har noen forståelse for rett og galt. De vet ikke selv forskjellen. Hvorfor det? Eftersom de er identitetsløse, har de også mistet sansen for verdier bortsett fra dem som er forbundet med makt. De er mennesker på jakt efter en tapt trygghet."
s473, Mental opplæring i Bandung:
"Å erstatte alt dette - men i hvilken hensikt, og på hvilken måte? Ikke ved nye institusjoner, men ved nye mennesker like rene som han selv.
(..) Med dette utgangspunkt ville alt bli til det gode , som det hadde vært i Omars dager og under de fire første kalifer. (..) For det som skilte islam fra andre etiske systemer, var den vekt man la på fromhet og godhet." [Godhetstyrani]
s476, De vekslende revolusjoner:
"For å rekapitulere: islams våpen var vrede - religiøs vrede, politisk vrede, det var ikke godt å skjelne mellom dem. Og mer enn én gang på reisen hadde jeg møtt følsomme, fine mennesker som var istand til å tenke seg store omveltninger. (..) Millioner må dø (..) Vi må ta livet av en masse mennesker (..)"
s500, Underkastelse:
"Troen tvang folk over i det ekstreme. Når man bare hadde Koranen og tradisjonene å holde seg til var det ingen som kunne vite om man var en god muslim; ingen viste man hadde underkastet seg Allah fullstendig og om man var helt uegennyttig. Folk som Nusrat stilte større og større krav til seg selv. For et menneske som bare lengter efter å underkaste seg, lengter efter å være ren av hjertet og ren i tanker, var verden full av snarer.."

søndag 2. desember 2012

For en lettelse.

Don't take life to seriously, you'll never get out alive.
Van Wilder, fra filmen "Van Wilder"

torsdag 29. november 2012

Walden and Civil Disobedience, Henry David Thoreau

Her er en oversikt over de stedene som skilte seg ut for meg;

ECONOMY:
s50: The mass of men lead lives of quite desperation. What is called resignation is confirmed desperation.
s51: What old people say you cannot do, you try, and find that you can. Old deeds for old people, and new deeds for new.
s57: To be a philosopher is not merely to have subtle thoughts, {..}. It is to solve some of the problems of life, not only theoretically, but practically.

WHERE I LIVED:
s134: To affect the quality of the day, that is the highest of arts.
s135: I wanted to live deep and suck out all the marrow of life, {..}
s137: Why should we live with such hurry and waste of life? We are determined to be starved before we are hungry.
s138: To a philosopher all news, as it is called, is gossip, and they who edit and read it are old women over their tea.

READING:
s146: Books must be read as deliberately and reservedly as they were written.
s155: Instead of noblemen, let us have noble villages of men.

BAKER FARM:
s255: We should come home from far from adventures, and perils, and discoveries every day, with new experience and character.

CONCLUSION:
s373: Sometimes we are unclined to class those who are once-and-a-halfwitted, because we appreciate only a third of their wit.
s377: It is life near the bone where it is sweetest.

CIVIL DISOBEDIENCE:
s387: Can there not be a goverment in witch majorities do not virtually decide right and wrong, but conscience? - in which majorities decide only those questions to which the rule of expediency is applicable?
s396: What I have to do is to see, at any rate, that I do not lend myself to the wrong which I condemn.
s403: If a plant cannot live according to its nature, it dies; and so a man.

søndag 18. november 2012

Geistfelle

While one person hesitates because he feels inferior, the other is busy making mistakes and becoming superior.
Henry C. Link

fredag 9. november 2012

læring

«Det eneste som forstyrrer min læring, er min utdannelse.»
Albert Einstein

lørdag 3. november 2012

Mørkevei


"Det er ingenting så galt, at det ikke kan være godt for noe."
Opphav(?), meg selv

torsdag 1. november 2012

Til NAVere

Det finnes ikke medvind for den som ikke vet hvor han skal.
- Lucius Annæus Seneca

onsdag 31. oktober 2012

Monsanto dokumentar


Her får du et lite innblikk i Monsanto´s historie og deres innvirkning på, blant annet ugressmidler og GMO vi bruker den dag i dag. Mest kjent er RoundUp. De er årsaken til at vi alle har rester av PCB i oss, og de er kanskje mest kjent for Aspartam, det kunstige søtningsstoffet du nå finner i de fleste former for lettprodukter. (Eks; Coca Cola Zero)  

I starten av 2008 kom denne dokumentaren ut;


Seralini-forskning


Oversatt kronikk, 26 september 2012, fra den franske Criigen-organisasjonen.
 CRIIGEN - Committee for Research and Independent Information on Genetic Engineering

http://www.gmwatch.org/latest-listing/51-2012/14360-how-a-gmo-a-pesticide-and-a-system-can-be-toxic-seralini

Roundup, Monsanto


tirsdag 30. oktober 2012

Utfyllende informasjon, Sprøytemidler etc



http://www.nrk.no/fordypning/tillater-mer-gift-i-maten-1.8284612
http://www.klif.no/Aktuelt/Nyheter/2012/Februar-2012/Miljogift-dokumentar-pa-NRK/
http://www.reuters.com/article/2012/09/20/us-gmcrops-safety-idUSBRE88J0MS20120920 

Kronikk; Gift i Maten


Kronikk i dagsavisen 20 september, 2012, av Andrew P. Kroglund og Bell Batta Torheim, fra Utviklingsfondet.
http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1012/thread254111/#post_254111

                                    GIFT I MATEN


Hva er en verdig jubileumsfeiring av boka «Den stille våren? Den ble publisert for 50 år siden (27. september). Forfatteren Rachel Carson døde to år etter utgivelsen, av kreft, sannsynligvis pådratt seg i sine nærstudier av kjemiske sprøytemidler. Hennes bok er en av de viktigste miljøbøker noensinne utgitt. I dag er dens budskap relevant på nytt, også i en norsk kontekst.

Rachel Carson regnes av mange som den moderne miljøbevegelsens opphavskvinne, i alle fall i USA. Carson åpnet for et dypere forhold til natur, via en generell skepsis til en kritikkløs hyllest av framskrittet. Det er likevel på sin plass å minne om at Carson ikke var mot sprøytemidler og andre tekniske nyvinninger per definisjon, men hun talte moderasjonens og doseringenes evangelium. Carsons hovedargument var at sprøytemidler rammer langt utover de skadevekstene og dyrene de er tiltenkt. De lagres i naturen og skaper på sikt resistens og vil føre til invasjon av nye uønskede arter. Hun var også en av de første som avslørte industriens kyniske påvirkningsagenda.

At fuglelivet i bondens åker forstummet var så sin sak. Men at mennesker også pådro seg sykdommer på grunn av uvettig bruk av kjemiske sprøytemidler ble satt på dagsorden, blant annet kreft. I et lengre perspektiv ga dette støtet til strengere miljølovgivning generelt, og internasjonale konvensjoner på forurensning og bruk av kjemikalier. Uten Carsons utrettelige innsats og den enorme debatten boken skapte, blant annet gjennom en massiv svertekampanje mot henne, ville dette arbeidet tatt mye lengre tid.

Men slike slag vinnes ikke nødvendigvis en gang for alle. I dag er det en internasjonal kamp rundt introduksjonen av genmodifiserte organismer (GMO) i matproduksjonen. Av dagens GMOer er over 80 prosent genmodifisert til å tåle sprøytemidler, hvorav mange forbudt i Norge.

I teorien åpner genmodifisering opp for uendelig med muligheter der artsgrensene kan overskrides. Likevel er det GMOer som tåler sprøytemidler som dominerer på markedet. Når planten tåler større doser sprøytemidler trenger ikke bonden ta hensyn til når sprøytingen gjør minst skade på avlingen, men kan sprøyte når det rammer ugraset mest. Og det er fullt mulig å sprøyte nærmere innhøsting med påfølgende økt sprøytemiddelrester i maten.

Genmodifiserte planter som tåler glyfosat ser ut til å bli innhentet av sin egen «suksess»: på grunn av økt bruk av glyfosat er nå stadig mer ugrasresistent. Dow AgroScience anbefaler nå sin genmodifiserte mais: Fordi stadig mer ugras blir resistent mot glyfosat er deres GMO-maisen viktig fordi den legger opp til bruk av andre sprøytemidler. Hvilke? Du nikker kanskje ikke så gjenkjennende når du hører isoxaflutole, glufosinat ammonium, 2,4-D og AOPP-gruppen?

Fellesnevneren for disse er at de er så skadelig at de er forbudt brukt i Norge. 2,4 D var en ingrediens i den kjemiske krigføringen i Vietnam, gjennom agent oransje. Isoxaflutole tar lang tid å bryte ned, kan lekke og akkumuleres i grunnvann og gjennom overflatevann, og er sannsynligvis kreftfremkallende hos mennesker. Glufosinat-ammonium har en helseklassifisering for både akutte og kroniske skadevirkninger og kan skade forplantningsevnen og er en mulig risikofaktor for fosterskade.

Av de ni GMOene som til nå har vært på høring i Norge i 2012, er fem genmodifisert til å tåle forbudte sprøytemidler. Har politikerne som nå sitter på avgjørelsesmyndighet lest Rachel Carsons bok?

Og hva med Mattilsynet? Norske myndigheter godkjente i alle fall i mai i år å øke grenseverdiene for 18 kjemisk-syntetiske sprøytemidler, der før kun fem var tillatt i Norge. I sommer sendte Mattilsynet igjen ut et brev der de anbefaler å tillate mer sprøytemiddelrester i matvarer i norske butikker. I brevet anbefaler Mattilsynet at Norge hever grensene for ytterligere 11 sprøytemidler og godkjenner tre nye.

Men ikke nok med det, i august sendte Mattilsynet på nytt ut et brev der de anbefaler å øke grensene en tredje gang i år, og de er ikke snauere enn at de denne gangen vil øke grensene for hele 22 sprøytemiddelrester, 13 av disse er ikke tillatt brukt i Norge. Mattilsynet vil øke grenseverdiene for glyfosfat 100 ganger i linser importert fra USA og Canada, fordi bønder bruker glyfosfat til tvangsmodning. Dette er en ny type giftbruk som brer om seg i jordbruket.

De fleste sprøytemidlene Mattilsynet anbefaler er ikke tillatt brukt i Norge, men de brukes i land vi importerer fra. Årsaken til at norske myndigheter vil gjøre som EU og tillate økt bruk av sprøytemidler, er å blidgjøre flere handelspartnere, som for eksempel USA, Brasil, Canada og Sør-Afrika. Dermed kan det se ut som om fri flyt av varer og gift er viktigere for norske matmyndigheter enn folkehelsen. I høst vil politikerne bestemme seg for om de godtar forslaget fra Mattilsynet eller ikke.

Når EU og Mattilsynet setter grenseverdier for sprøytemidler, vurderer de stoffene enkeltvis, og tar ikke hensyn til at mennesker og miljø utsettes for en cocktail av kjemikalier. Forskningsresultater viser at summen av sprøytemidler er mer skadelig enn om de vurderes hver for seg, noe Utviklingsfondet sammen med flere organisasjoner påpeker i et høringssvar til Mattilsynet.

Rachel Carson fikk kjemigiganter som Du Pont på nakken da hennes bok ble publisert. I dag får amerikanske bønder Montsanto på nakken om de ikke bruker kjemifrøene deres. I fattige land, uten gode kontrollrutiner, dumpes tonnevis av giftige sprøytemidler hvert år, med tusenvis av dødsfall som resultat.

I dag hedrer vi Rachel Carsons minne. Den vakre høsten rundt oss har sine flotte farger og lyder. Det er fortsatt naturlig. Noe av det er takket være innsikten fra «Den tause våren».

torsdag 25. oktober 2012

Last boy scout(..)


Joe, etter å ha tatt bestekompisen med kona;

"It was an accident right? - You tripped, slipped on the floor, and accidently stucked your dick in my wife. ..Whops.. I´m so sorry, mrs H, I guess this is just not my week."