fredag 20. mars 2015

Epiktets håndbok, utdrag

-
- 51. ..Du er ikke lenger en gutt, men allerede en voksen mann. Hvis du nå er likegyldig og halvhjertet, og stadig kommer med den ene utsettelsen etter den andre og lar dagene gå uten å ta fatt på deg selv, vil du uten å merke det forsømme å gjøre fremskritt og fortsette å å oppføre deg som folk flest, både i livet og i døden.
  Bestem deg derfor her og nå for å leve som en voksen mann, som en som gjør fremskritt, og la alt som fremtrer som det beste, være en lov du ikke kan overtre.
- 50. Hold fast på alt du har satt deg fore, som om det dreide seg om lover, som om du ville svikte gudene om du skulle overtre noe av det. Ikke bry deg om hva andre vil kunne si om deg, for det er ikke lenger din sak.
- 48. Ståstedet og karakteren til en som er filosof: Han venter all nytte og skade fra seg selv.
- 46. Du skal aldri kalle deg filosof, og heller ikke snakke mye om filosofiske læresetninger blant vanlige folk, men gjøre det som følger av læresetningene.
..Sauene viser ikke hvor mye de har spist,ved å bringe gress til gjeterne, med de fordøyer føden innvendig og bringer ull og melk på utsiden. På samme måte skal heller ikke du vise de filosofiske læresetningene til vanlige folk,men i stedet vise dem de handlingene som følger av læresetningene, slik du har fordøyd dem.
- 42. Når noen gjør deg urett eller snakker stygt om deg, så husk at han gjør det eller sier det fordi det fremstår som riktig for ham. Det er nemlig ikke mulig for ham å handle ut fra hvordan du ser tingene; han må handle ut fra hvordan de fremstår for ham. Hvis han derfor har en gal oppfatning, er det han som tar skade, siden det er han som tar feil. For hvis noen tror at en gyldig slutning er ugyldig, så er det ikke slutningen som tar skade, men den personen som tar feil. Hvis du tar utgangspunkt i disse betraktningene, så vil du være mild mot den som krenker deg, for ved hver anledning må du si: "Slik syntes det best for ham."
- 35. Når du gjør noe du mener er nødvendig å gjøre, skal du aldri forsøke å unngå å bli sett mens du gjør det, selv om mange vil tenke anderledes. For hvis du ikke gjør det som er rett, skal du unngå selve handlingen, men hvis du gjør det som er rett, hvorfor skal du da frykte de som kritiserer deg uten grunn?
- 34. Nytelse. La den heller vente på deg, og gi deg selv en tenkepause. ..for hvordan handlingen foreløper, og hva som kan være.
- 29. Ved hver handling bør du tenke nøye over hva som ligger forut, og hva som følger etter, og ta fatt i lys av det. Ellers vil du ivrig gå i gang siden du ikke har tenkt over noen av konsekvensene, og senere, når det dukker opp vanskeligheter, gi opp..
..Du må være én person, enten god eller dårlig. Du må bruke kreftene dine til å arbeide enten på din ledende evne eller på de ytre ting, dyrke det indre eller det ytre, dvs. enten leve som filosof eller som folk flest.
- 14. Den som har makt til å gi eller ta fra en person det han ønsker seg eller ikke ønsker seg, er denne personens herre. Den som vil være fri, skal derfor verken ønske seg noe eller forsøke å unngå noe som avhenger av andre. Ellers vil man nødvendigvis bli en slave.
- 13. Hvis du vil gjøre fremskritt, må du finne deg i at andre synes du er naiv og dum når det gjelder de ytre ting. Ikke forsøk å gi inntrykk av å forstå deg på dem. Og hvis du i enkeltes øyne synes å være noe, bør du ha mistro til deg selv. For du skal vite at det ikke er lett både å bevare din evne til å velge i samsvar med naturen og samtidig ivareta de ytre ting. Sørger du for det ene, vil du nødvendigvis forsømme det andre.
- tese/metode for å øke frihet og lykke: sjalt vekk/slutt å bekymre deg om det du ikke kan gjøre noe med, og isteden vie all ens kraft i arbeidet med det en faktisk kan rå over; nemlig ens egne tanker og forestillinger

Ingen kommentarer: