torsdag 22. februar 2018

Det Essensielle m/diskusjon av B.R.'s Conquest of Happiness


3 diskusjonsgrunnlag:


- På hvilken måte kan denne påstanden forbedre livskvaliteten til våre medlemmer?
- Hvordan kan denne påstanden, fakta, hjelpe vårt engasjement for solidaritet og miljøarbeid?
- Hva sies det her som kan være nyttig for organisasjonen fivh?



"The Conquest of Happiness"

Første del:

Kap: Hva er det som gjør menneskene ulykkelige?
Kap: Det byronske mismot
Kap: Konkurranse

Kap: Kjedsomhet og atspredelse
 Et lykkelig liv må stort sett være et rolig liv, for det er bare i en atmosfære av ro og fred at ekte glede kan trives.»
Diskusjon:
((HE)): Ja, men hva betyr et rolig liv? Kan en ikke, ved øvelse eller ved natur, være rolig, under ekstreme omstendigheter? I så fall, siden det antyder at det er snakk om de ytre forutsetningene, så trenger ikke dette å være sant. For igjen, hva betyr så "ekte" glede. Det må være den høyeste av alle gledene. Og jeg vil påstå at det ikke er noe høyere gleder, enn det som en har i sammenheng med meningsfulle bedrifter. Og eksempler av meningsfulle omstendigheter, kan være å få barn, ha gode samtaler, søke å oppnå et verdig mål, for å ta noen. Dette er tilfeller hvor ekte glede, kommer i øyeblikk med viktigheten av oppgaven tydelig for seg. Og det er ikke nødvendig å ha et rolig liv, for å oppnå disse. Så denne påstanden er i det minste utydelig, om ikke feilaktig.
((EH)): ..Jeg tror du trekker mer ut av setningen enn hva setning og kontekst utdyper. BR snakker blant annet om "den sunne kjedsomheten". Ekte glede må ses i sammenheng med når dette oppstår. Ekte glede kan ikke være noe som en får i øyeblikkene. Det må være et resultat av å føle at en har kontroll over sine omgivelser. Det må derfor ses med hvor tilfreds en føler at en kan ta vare på sine forpliktelser, såvel som sine mål. Det er en følelse en har, eller ikke. Et hektisk liv, er per definisjon, et liv som aldri oppnår det en søker. Det har feil mål i sikte. Det eneste riktige, for et lykkelig liv, er å komme i kontakt med hva en som menneske og person er ment til å være. For å klare dette, er det ikke nok med indre ro, en må også ha tid og ro i verden, for å bringe det frem.

Kap: Tretthet
«Men all slags frykt blir bare verre om en ikke ser den i øynene.»
HE: Finnes det noen øyeblikk som dette ikke gjelder? Bortsett fra under omstendigheter der en er truet på livet, og raske beslutninger er nødvendig, så ser en lite fornuft i å la frykten kontrollere ens handlinger. Selv under livstruende situasjoner, så kan det å ta kontroll over frykten, være det som løfter ens selvanseelse, slik at en kan møte utfordringene som kommer. For når en spiller med frykten, så spiller en også med ens eget selvbilde. Og dette er avgjørende for den karakter en ønsker å være, og dermed særdeles viktig for hva som skjer i det lengre løp.
A) Ved å

Kap: Misunnelse

Kap: Skyldfølelse

«Tvert imot, siden et fornuftig livssyn for en stor del består av indre harmoni, vil den som oppnår det, være friere i sin verdensanskuelse og lettere kunne bruke sine krefter til å nå de målene han har satt seg enn den som stadig hindres av indre konflikter. Ingenting er så kjedelig som å være oppslukt av sitt eget jeg og ingenting så oppkvikkende som å ha oppmerksomheten og energien rettet utad.»

 Et uharmonisk menneske er stadig på jakt etter spenning og atspredelser; han elsker sterke følelser, ikke av fornuftige grunner, men fordi de får han til å glemme seg selv for en liten stund og hindrer han fra plagsomme tanker. 
«Det er når hjernen er skarpest og når en går glipp av minst mulig av det som foregår, at en opplever gleden mest intenst. Dette er i virkeligheten en av de sikreste prøver på om lykken er ekte. Den lykken som trenger beruselse, uansett av slag det måtte være, er uekte og utilfredsstillende. Den lykkefølelsen som gir dyp og ekte tilfredshet, er forbundet med full utnyttelse av alle våre evner og full forståelse av den verden vi lever i.»
Kap: Forfølgelsesmani
«Hva det enn er en skal gjøre, kan en bare gjøre det godt hvis det skaper et visst velbehag hos en, og det er vanskelig å føle velbehag uten å ha en egoistisk grunn for det.»

Kap: Frykten for den offentlige mening
«Nesten alle trenger forståelsesfulle omgivelser for å kunne være lykkelige. For de aller fleste er det selvfølgelig slik at nettopp den kretsen de nå en gang befinner seg i, har samme innstilling som de selv.»

«Frykten for den offentlige mening virker trykkende og hemmer utviklingen, akkurat som alle andre former for frykt. Det er vanskelig å drive det til noe stort, så lenge en er besatt av en slik frykt, og det er umulig å oppnå den åndelige uavhengigheten som må til for å skape sann lykke, for det er av vesentlig betydning for lykken at vår livsførsel er et uttrykk for våre egne dypeste instinkter og ikke for tilfeldige naboers eller slektningers smak og behag. 


Andre del: Hva er det som gjør menneskene lykkelige?

Kap: Er det stadig mulig å bli lykkelige?
«Den som kan glemme sine sorger ved hjelp av en brennende interesse for, la oss si, Trientinerkonsilet eller stjernenes livshistorie, vil oppdage når han vender tilbake tilbake fra sin utflukt til tingenes verden, at han har oppnådd en likevekt og ro som gjør det mulig for ham å ordne opp med sine bekymringer på beste måte, og i mellomtiden har han følt seg virkelig lykkelig, selv om det bare var for en stund.»
«Hemmeligheten ved å bli lykkelig, ligger i å ha videst mulig interesser og i størst mulig utstrekning innta en vennskapelig i stedet for en fiendtlig holdning til ting og personer som interesserer en.»

Kap: Livsappetitt
«Livsappetitt er avhengig av at en har mer energi enn det som kreves til nødvendig arbeid, og det er igjen avhengig av at den sjelelige mekanismen arbeider jevnt og uforstyrret.»
«For kvinner som for menn er livsappetitt og livsglede nøkkelen til lykke og velvære.»
Kap: Hengivenhet og kjærlighet
«En av hovedårsakene til mangel på livsglede er følelsen av at ingen er glad i en, mens omvendt følelsen av å være elsket, øker livsgleden mer enn noe annet.»

«Kjærlighet mellom to mennesker som ytrer seg som en dyp, gjensidig interesse for hverandre, som ikke bare er til glede for dem hver for seg, men knytter dem sammen og er til felles glede, er en av de aller viktigste bestanddelene av virkelig lykke, og det mennesket som har omgitt sitt eget jeg med et så sterkt stålpanser at en slik utvidelse av jeget er umulig, går glipp av det beste livet har å by, om han gjør en aldri så strålende karriere.»

«Av alle former for forsiktighet er mangel på umiddelbarhet i kjærlighetsforhold kanskje den mest skjebnesvangre for virkelig lykke.»
Kap: Familien
«Foreldre som ærlig og redelig ønsker barnets beste framfor selv å få makt over det, trenger ikke lærebøker i psykoanalyse til å fortelle seg hva de bør gjøre og ikke gjøre, de vil helt uvilkårelig gjøre det rette.» 
Kap: Arbeid
«Et av de viktigste forutsetningene for lykke er i det lange løp at en stadig har et eller annet mål å se fram til, og det finner de fleste menn først og fremst i sitt arbeid.»

«Jeg kan ikke fordømme dem som påtar seg slikt arbeid, siden sultedøden er et alt for alvorlig alternativ, men jeg tror at hvor det er mulig å få et arbeid som tilfredsstiller trangen til å bygge noe positivt, vil det være klokt, rent lykkemessig sett, å velge det fram for arbeid som kanskje er meget bedre betalt, men som en ikke synes har noen verdi i og for seg. Uten selvrespekt er det neppe mulig å bli virkelig lykkelig. Og en som skammer seg over sitt eget arbeid, kan vanskelig få noen respekt for seg selv.»
Kap: Upersonlige interesser
«De som går sterkt opp i sitt arbeid, står alltid i fare for å henfalle til en fanatisme, som vesentlig består i at en husker et par attråverdige ting og glemmer alle de andre, samtidig som en synes at det ikke spiller noen rolle om en under jakten på disse to, tre tingene skulle komme til å ødelegge andre ting. Det finnes ikke noe bedre forebyggende middel mot en slik fanatisk innstilling, enn et rommelig syn på livet og på menneskets plass i verdensordningen. Det kan kanskje virke som en litt vel høytidelig ting å trekke fram i denne forbindelsen, men bortsett fra denne spesielle anvendelsen, er det en svært verdifull ting i seg selv.»

«Hvis de har nådd fram til et slikt syn på livet, vil De føle en egen dyp lykke, som aldri vil forlate Dem, uansett hvordan Deres personlige skjebne måtte bli.

"Han kjenner en dyp glede over å være fri for den frykten som knuger den som er en slave av omstendighetene, og gjennom alle livets omskiftelser vil han innerst inne være et lykkelig menneske."
Kap: Anstrengelse og resignasjon

Kap: Det lykkelige menneske
«Det er innlysende at lykken dels er avhengig av ytre omstendigheter og dels av en selv.»

«Visse ting er uunnværlige for de fleste menneskers lykke, men de er enkle, naturlige ting. Det er mat og husly, god helse, kjærlighet, framgang i arbeidet og aktelse innen ens egen krets.»
«Selfølgelig bør vi ønske lykke for dem vi er glad i, men ikke som et alternativ til vår egen lykke. I virkeligheten forsvinner hele den motsetningen mellom jeget og resten av verden, som fornektelsen antyder, så snart vi fatter virkelig interesse for noe eller noen utenfor oss selv.»

tirsdag 6. februar 2018

Influence


Påstander og fakta som er opp for diskusjon:


Kap1: “Weapons of Influence”

EX: [indian jewelry store], turquoise jewelry(×2)
EX: [cheap-cheap turkeys]

[Fixed-action patterns] “A fundamental characteristic of these patterns is that the behaviors that compose them occur in virtually the same fashion and in the same order every time. It is almost as if the patterns were recorded on tapes within the animals.”

[The trigger feature] “But there is a quirk in the system. It is not the rival male as a whole that is the trigger; it is some specific feature of him, the trigger feature. Often the trigger feature will be just one tiny aspect of the totality that is the approaching intruder.”

“The second important thing to understand is that we, too, have our preprogrammed tapes;..”

EXP: [Xerox machine]
[Harvard social psychologist Ellen Langer]
“A well-known principle of human behavior says              that when we ask someone to do us a favor we will    be more successful if we provide a reason.”
“Excuse me, I have five pages. May I use the Xerox machine because I’m in a rush?”
“It seems that it was not the whole series of words, but the first one, ‘because’, that made the difference.”

..EX: [indian jewelry store]
“The customers, mostly well-to-do vacationers with little knowledge of turquoise, were using a standard principle - a stereotype - to guide their buying: ‘expensive=good’.”
“These were people who had been brought up on the rule ‘You get what you pay for’..”
“.., they were playing a shortcut version of betting the odds.”

“You and I exist in an extraordinarily complicated stimulus environment,..”
“To deal with it, we need shortcuts.”
“..we accept their imperfection, since there is really no other choice.”

[British philosopher Alfred North Whitehead] - “civilization advances by extending the number of operations we can perform without thinking about them”

“.., most of us know very little about our automatic behavior patterns.”
“..:They make us terribly vulnerable to anyone who does know how they work.”

[Mimics] “There is a group of organisms, often termed mimics, that copy the trigger features of other animals in an attempt to trick these animals into mistakenly playing the right behavior tapes at the wrong times.”

EX: [firefly Photuris] “..mimicking the flashing mating signals of her prey, the murderess is able to feast on the bodies of males..”
EX: [saber-toothed blenny] “..copying the undulations of the cleaner’s dance and automatically producing the tranquil, unmoving posture of the big fish.”

..EX: [indian jewelry store] “.., she first tries to speed the sale of an item that has been difficult to move by increasing its price substantially.”
“..even when it is not initially successful, she can mark the article ‘Reduced from …’ and sell it at its original price while still taking advantage of the ‘expensive=good’ reaction to the inflated figure.”

EX: [tailor shop-the Drubeck brothers]

Analogi: jujitsu
“The exploiter can commission the power of these weapons for use against their targets while exerting little personal force.”
“..an enormous additional benefit - the ability to manipulate without the appearance of manipulation.”

[The Contrast principle] “..if the second item is fairly different from the first, we will tend to see it as more different than it actually is.”
EX: [light->heavy object]
EX: [talking to a beautiful woman]

[Arizona State University&Montana State University]
EXP: [rated a picture, first looked through the ads]
EXP: [a potential blind date + Charlie’s Angels]

EXP: [psychophysics labs, three pails of water]

[the contrast principle] “..it is virtually undetectable.”

EX: [Retail clothiers] “Clothing stores instruct their sales personnel to sell the costly item first.”
“..Sell the suit first, because when it comes time to look at sweaters, even expensive ones, their prices will not seem as high in comparison.”
EX: [real-estate] “.., he would start with a couple of undesirable houses.”
“These houses were not intended to be sold to customers but to be shown to them, so that the genuine properties in the company’s inventory would benefit from the comparison.”
EX: [Automobile dealers] “..waiting until the price for a new car has been negotiated before suggesting one option after another that might be added.”
“The trick is to bring up the extras independently of
 one another,..”